Σελίδες

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Χάθηκαν ουσία και εντυπώσεις!

 Δεκαπενταύγουστος 2010. Μετά από 88 ολόκληρα χρόνια έγινε Ορθόδοξη λειτουργία με την παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη στην Μονή Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα Πόντου! Πράγματι, εντυπωσιακή η είδηση και εντυπωσιακό το γεγονός. Με μια μια όμως ψύχραιμη ματιά, μπορούμε να πούμε ε και; Πράγματι μια ψύχραιμη εκτίμιση του γεγονότος θα αποδείξει ότι ο πανηγυρισμός ταιριάζει στους αφελής! 
Ας δούμε κατ' αρχάς τι πετυχαίνει η τουρκική πλευρά (η οποία σίγουρα δεν μας έκανε τη χάρη) χωρίς να ξοδευτεί, δίνοντας άδεια να παιχτεί ένα φολκλόρ στο μονή της Τραπεζούντας. 
Κατ' αρχάς τόνωσε τον τουρισμό στην περιοχή. Οι τουρκαλάδες τα κονόμησαν καλά.
Εν συνεχεία με μιά ανέξοδη κίνηση η Τουρκία το "έπαιξε" φιλελεύθερη, ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι ο διαχωρισμός των πολιτών με βάση το θρησκευτικό τους "πιστεύω" ανήκει στο παρελθόν. Απέσπασε ένα "άριστα" στο θέμα της δημοκρατικότητας τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη. Άσχετα αν στην ουσία προωθεί τις επεκτατικές της βλέψεις με την παρταβίαση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από θαλάσσης και αέρος, άσχετα με τα παιχνιδάκια που κάνει στη Δυτική Θράκη! Και να μην αναφερθούμε στην πεισματική της εμμονή να μην ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης προβαίνοντας σε τερτύπια ανατολίτικα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει το κλείσιμο της σχολής. Ίσως το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης να ήταν ένα μικρό δείγμα της τουρκικής υποχωρητικότητας στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ξεχνάμε ως φαίνεται ότι η τουρκική πολιτική σε θέματα που άπτονται τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως η ίδια τα εννοεί, δεν υποχωρεί ποτέ!
Έτσι πέταξε το ξεροκόμματο της άδειας τέλεσης λειτουργίας στη Μονή Σουμελά. Πράγμα που όχι μόνο της στοίχησε, αλλά και από το οποίο βγήκε κερδισμένη τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Άρα αν οι Ρωμιοί ενδιαφέρονται να τρώνε αντίδωρα κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα και να παραμυθιάζονται ότι ασκούν δικαιώματα, ευχαριστώντας την μεγαλοψυχία του κάθε Ερντογάν - εφέντη, κανένα πρόβλημα!
Σε επίπεδο εντυπώσεων κερδήθηκε άραγε κάτι; Μπααα...
Πολύ απλά άδραξαν την ευκαιρία οι Ρώσοι να κάνουν μια επίδειξη ισχύος. Οι Ρωσοπόντιοι ορθόδοξοι, λοιπόν, εκπροσωπούμενοι από τον ποντιακής καταγωγής Ρώσο βουλευτή Ιβάν Σαββίδη έκαναν προσπάθειες ώστε να παίξουν καλά το επικοινωνιακό τους παιχνίδι και να δείξουν ότι είναι κυρίαρχοι στην εκπροσώπηση των χριστιανικών πληθυσμών που κατάγονται από τον Πόντο.
Σκεφτείτε και το άλλο: ότι ακραία τουρκικά στοιχεία δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν καταστάσεις και παρατράγουδα. Φαίνεται ότι το παρακράτος στην Τουρκία συντονίζεται μια χαρά με την επίσημη γραμμή των εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων. Γιατί και οι παρακρατικοί γνώριζαν καλά πως το ξεροκόμματο που "πέταξε" ο Ερντογάν - εφέντης, θα έφερνε κέρδη για την τουρκική πλευρά. Ότι θα πετύχαινε με έναν σμπάρο δυο τριγώνια.
Και στους υπόλοιπους ας μείνουν οι αναμνήσεις της προσφυγιάς κι ας μοιρολογούνε στα ερείπια όποιας μονής θέλουν εντός Τουρκίας ενθυμούμενοι περασμένα μεγαλεία! Πάντως οι Τούρκοι παρακρατικοί κοιμούνται ήσυχα ξέροντας ότι κινήσεις ουσίας, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν θα γίνουν ποτέ και από καμιά τουρκική κυβέρνηση!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου